Keep it cool: trainen in de hitte

Sporten tijdens de warme zomermaanden staat garant voor lekker zweten. Heerlijk, toch? Wij vinden van wel! Alleen is het wel van belang om je bewust te zijn van de risico’s. Want als je je extra inspant, produceer je zelf meer warmte. Je zweet extra en  je lichaam verliest zout en vocht. Als je het echt te bont maakt, dan droog je zelfs uit. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Hoe? Dat vertellen we je graag!

Het allerbelangrijkste: luister naar je lichaam. En naar je trainer natuurlijk! 😉 Zorg dat je al voor het trainen voldoende drinkt. Daarnaast is het sowieso verstandig om niet te hard van stapel te lopen. Dus: begin rustig, zodat je lichaam langzaam went aan de warmte. 

Aanvullen maar!

Blijf tijdens de training voldoende drinken. Normaal gesproken drink je misschien water, maar bij extra warm weer is sportdrank een echte aanrader. Hier zitten namelijk de nodige zouten en suikers is. En juist die raak je kwijt tijdens het zweten, dus aanvullen maar! Ook goed blijven eten is belangrijk en dat is met warm weer voor sommige mensen best lastig, want je hebt vaak minder trek. Probeer toch echt om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen, inclusief dat extra snufje zout. Zo kun je naar hartenlust sporten en zweten! 

Too hot to handle

Een bekende vorm van oververhitting is hitte-uitputting of hittestuwing. Dit fenomeen kun je tegenkomen als je inspant in de warmte, vooral als je dat niet gewend bent. En ja, helaas zijn we hier in Nederland niet echt veel hitte gewend. Wees daarom alert op de volgende symptomen:

  • Hevig zweten of juist je warmte niet kwijt kunnen
  • Klamme, koude of juist een hele warme en rode huid
  • Bleek zien en je slap voelen
  • Hoofdpijn en misselijkheid
  • Moeheid en benauwdheid
  • Verhoogde hartslag

En wat je dan doet? Eigenlijk is het heel simpel: zoek een koel plekje op, ontdoe jezelf van alle overbodige kleding en neem een lekker koel (sport-)drankje. Ben je duizelig, dan is het verstandig om te gaan liggen. En vergeet in dit soort gevallen nooit dat je contact moet zoeken met de huisarts als je niet snel opknapt. Better safe than sorry!

In de kramp

Een andere reactie die voorkomt tijdens sporten in (extreme) warmte is hittekramp. Dit krijg je meestal na de inspanning, als je lijf weer afkoelt. De krampen krijg je meestal in je rug, buik of armen. Soms gepaard met duizeligheid en misselijkheid. Maar geen paniek: het is best pijnlijk, maar verder niet gevaarlijk. En de oplossing is vrij simpel: 

  • Take it easy en probeer je minder in te spannen
  • Zorg dat je extra drinkt, bij voorkeur sportdrank 
  • Neem een zoute snack (jaja, chips mogen nu!)
  • Stretch, koel of masseer je spieren

Keep it cool!

Het is natuurlijk niet de bedoeling om je bang te maken! Sporten tijdens warm weer kan echt prima, maar luister zoals gezegd goed naar je lichaam en volg bovenstaande tips en de  adviezen van je trainer op. Dan is er echt niets aan de hand en werk je ook tijdens de warme zomermaanden heerlijk door aan de beste versie van jezelf!

Meer weten? Lees hier alle info over verschillende soorten warmteletsel.

Laat een reactie achter

You don't have permission to register
X